新闻 【大马种族异议!】艾迪布特拉说:“我们应该去建立一个新的和谐国!” 大马华裔和印裔应该移民他地生活,因为很多马来人也想离开大马!

1461740649-2810-507382316800267071-n-meitu-1

摄影师兼社会运动活跃份子- 艾迪布特拉,早前他在面子书上贴文声称大马种族和谐今非昔比,更鼓励大马华裔和印裔应该移民到他地生活。

艾迪布特拉(Eddie Putera)其实是一名摄影师,于早前他在自己的面子书上发文表示,华裔和印裔应该开始筹集资金,并在地球上的某个角落购买一块地来建设一个新的国家,而不是逗留在大马继续接受如此糟糕的待遇。

1461740650-8399-eddie-putra

此外,在他的贴文中更说明:“若你们有意想邀请马来人一起参与,务必一定要邀请我,因为我也想迁移”。

他的用意是是希望大家一起去重新建立一个和谐的种族、不会有任何种族歧视的新国度。他会这样说是因为有很多马来人也超想离开大马!

1461740650-7055-1msia-900x472

从他得知,在过去的种族和谐堪比现在更为普遍。原因是当时的华裔经商能力强有助国家经济建设,而马来人就负责管理好国家,且印度人则提供支持人力资源和智囊团。

现今的大马让他感到非常失望,因大马各族群的关系每况愈下,各种族只会与自己的同胞接触。举个例子,从购物中心就能看到三大族群鲜少一起出街游逛,大多数都是一样肌肤颜色的同胞走在一起。

1461740649-6965-letolabola-ac-1

他更补充说马来人其实对基督教教堂和餐厅贩卖猪肉的课题过于敏感。他声称过去的马来人在上小学时,其学校有十字架,而他弟弟的学校甚至是修女当校长,但这无阻他们成为虔诚的穆斯林。

希望他这篇文章能够提醒所有大马人,即使我们不同肌肤颜色,不同信仰,不同种族,但我们全部都活在同一个天空下,我们应该互相扶持,而不是作奸犯科。他的用意是希望大马能变得更加和谐,大家都把对方当成一家人般地和睦相处。

原文

BANGSA CINA sama INDIA DON’T deserve to live in MALAYSIA anymore. Baik pigi lain tempat duduk. Sini tak bagus.

Masa wa sekolah rendah, wa punya emak suruh wa kawan sama Cina. Sebab dia tau, budak cina rajin baca buku. Wa sekolah sana Batu Road School, dekat dengan Tiong Nam ( Kawasan Cina ), Sentul ( Kawasan India ) dan Kampung Bharu ( Kawasan Melayu ) . Ramai anak anak cina dalam wa punya kelas. Top 10 students selalu nya anak Cina. So wa punya emak sudah tahu. Kalau wa kawan sama Cina, wa tarak banyak main sangat dalam kelas.

1461740649-6600-122043-6507382316800267071-n

Wa punya emak pun suruh kawan sama India. Sebab dia tahu, wa minat main bola. School team punya captain pun India. So dia tahu kalau wa kawan sama India, petang petang wa mesti tarak pigi pertama complex ( Baru buka masa wa darjah 2 ) lepak.

Wa punya scout leader berbangsa Sikh. Keshmahinder Singh. Kita selalu hari sabtu bikin aktiviti scout. Tarak pigi mana mana lepak curi rambutan ka apa ka.

Wa lepas university, wa kerja satu computer company. Wa jadi salesman. Wa punya apak manyak marah sebab wa tamau kerja jadi architect. Wa punya taukey sama sales manager Cina. Nama boss busat wa Lim Seng Kok. Wa punya manager nama Timothy Teoh. Wa tarak gaji, wa makan kamisen saja. Dia orang tarak tengok wa punya Melayu bangsa. Dia orang tengok wa macam satu budak kurus, mau belajar cari makan. Semua kasi ajar.

So, masa tu memang bagus semua bangsa duduk sini Negara. Majority orang Cina bikin wang, kasi ekonomi kita naik tinggi. orang Melayu duduk sana pentadbiran dan make sure Negara Malaysia is managed properly. Orang India pun meniaga, dan provide support to the human resource and also think tank negara.

1461740649-7135-malaysian-unity

Semua tarak ada masalah. But that was then.

Sekarang ni ar, manyak ada pening kepala. Budak2 melayu kawan sama sendiri. Budak2 Cina sama orang Cina. Budak budak India pun sama. Lu tak percaya, lu pigi sana shopping mall tengok. Sudah jarang tengok satu gang 3 bangsa jalan sama sama. And owh, to make it worst, sudah kasi picah itu tempat IT. Orang melayu ada IT mall sendiri. What the puiii™ is this ?

Ada pula Melayu punya gang, pakai baju Merah, pigi sana padang, kasi hantam orang Cina. Pigi kacau tempat Cina meniaga. Apa pasal mau jadi sampai macam ni ?

Melayu sekarang sudah takut tengok itu Church. Diu Nia Seng. Dulu ar, budak Melayu pigi sekolah rendah sudah nampak Salib. Tak percaya tanya budak budak St Johns Institution. Wa punya adik sana Convent Bukit Nanas sekolah. Dia punya headmistress is a Nun pakai jubah punya. Tapi all of us are still ardent Moslems.

Melayu sekarang tengok kedai jual babi macam tengok hantu. Itu babi jadi taboo, macam kalau lu kasi bau itu asap babi, lu boleh jadi mati itu macam. Tuhan cakap jangan makan babi, tapi Tuhan tarak cakap, kasi hina babi atau orang makan babi.

So, wa ingat ar, Cina sama India boleh kasi plan mau cari lain tempat duduk la. Semua orang Cina sama India derma sikit wang, beli mana mana tempat dalam dunia, kasi bina satu negara baru. Ini tempat sudah tarak syok la.

You guys don’t deserve to be treated this bad.

And kalau lu orang ingat mau kasi chance Melayu pun chip in, share, tolong la invite wa sama. Wa pun mau pindah. Jom sama sama bikin Negara Baru. Kita hidup balik sama sama. Wa ingat ar, bukan wa sorang Melayu mau ikut lu orang. Ramai lagi kot yg mau chow.

 

来源:Facebook

赞 (0)
error: Welcome to www.angugulife.com !